Четвер, 2024-05-09, 3:09 AM
Вітаю Вас Гість | RSS

Хиноцький ЗЗСО І-ІІІ ст.

Меню сайту
Категорії розділу
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 6
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей


РЕФОРМА ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

 

Завершився перехідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт. З 1 січня 2022 року реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, має запрацювати повною мірою. І за ініціативи Першої леді, був створений інформаційний портал з метою осучаснення системи шкільного харчування.  ЗнаЇмо   Портал містить всю ключову інформацію, навчальні матеріали, підказки про реформу, інформацію для батьків та дітей тощо.

 Оновлене меню для шкільних їдалень містить 160 страв. У ньому обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

УСІ ШКІЛЬНІ ЗАКЛАДИ З 1 СІЧНЯ 2022 РОКУ ЗОБОВ’ЯЗАНІ:

  • зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;

  • збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;  

  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;

  • збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;  

  • збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

ОСОБЛИВОСТІ ПРОДУКТІВ:

  • приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;

  • картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;

  • відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна;

  • салати треба заправляти перед видаванням;

  • треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);

  • надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;

  • м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;

  • насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;

  • у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;

  • сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;

  • сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;

  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;

  • питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

ЗАБОРОНИ НА ПРОДАЖ:

  • у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.

  • газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби. 

Категорія: Мої статті | Додав: natoka19916 (2022-01-17)
Переглядів: 66 | Теги: знаЇмо, рефоорма шкільного харчування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук

Хиноцький НВК © 2024
uCoz